Jakie są tak naprawdę zalety zdrowotne witaminy D?
Witamina D jest rzeczywiście niezbędna dla wytrzymałości tkanki kostnej, a także może wspierać układ odpornościowy i inne funkcje. Ludzki organizm wytwarza witaminę D w odpowiedzi na widoczność słońca – kliknij po więcej – strona główna. Osoba może również zwiększyć spożycie witaminy D za pomocą niektórych pokarmów, a nawet suplementów.
Zdrowe i zrównoważone kości
Witamina D promuje trawienne wchłanianie wapnia, a także pomaga zachować odpowiedni poziom wapnia we krwi i fosforu, który jest faktycznie potrzebny do zdrowej mineralizacji tkanki kostnej.
Niedobór witaminy D u młodych ludzi może prowadzić do krzywicy, co prowadzi do wyglądu skośnych nóg z powodu zmiękczenia kości. W podobny sposób u dorosłych niedobór witaminy D objawia się osteomalacją lub zmiękczeniem kości. Osteomalacja powoduje złą grubość tkanki kostnej, a także osłabienie mięśni.
Długotrwały niedobór witaminy D może dodatkowo objawiać się łamliwością kości.
Funkcja odpornościowa
Odpowiednie spożycie witaminy D może pomóc w dobrym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także zmniejszyć ryzyko chorób autoimmunologicznych.
Naukowcy zaufanego źródła sugerują, że witamina D uczestniczy w kluczowej funkcji w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Uważają, że może istnieć hiperłącze pomiędzy długotrwałym niedoborem witaminy D a rozwojem problemów autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca, astma, a także reumatoidalne zapalenie stawów, jednak potrzeba dużo więcej badań, aby zweryfikować ten związek.
Podczas gdy badania w probówkach faktycznie wykazały, że witamina D ma dobry wpływ na niewrażliwą odpowiedź ludzkich komórek, naukowcy muszą jeszcze powtórzyć te poszukiwania w regulowanych indywidualnych testach.
Niedobór
Chociaż organizm może wytwarzać witaminę D, niektórzy ludzie są bardziej narażeni na niedobór niż inni. Czynniki, które mogą mieć wpływ na tę cechę:
- Kolor skóry: Kolor skóry w warstwie skóry minimalizuje zdolność organizmu do pochłaniania promieni ultrafioletowych B (UVB) pochodzących ze słońca. Pochłanianie światła słonecznego jest w rzeczywistości ważne, aby skóra wytwarzała witaminę D.
- Brak ekspozycji na słońce: ludzie, którzy mieszkają na północnych szerokościach geograficznych, a nawet w miejscach o wysokim zanieczyszczeniu, pracują na nocnej zmianie, a nawet są w domu, powinni spożywać witaminę D ze źródeł żywności, kiedy tylko jest to możliwe.
- Karmienie piersią: Amerykański Instytut Medycyny Pediatrycznej zaleca, aby wszystkie karmione piersią dzieci przyjmowały dziennie 400 jednostek globalnych (IU) doustnej witaminy D.
- Starsi dorośli: Potencjał warstwy skóry do integracji witaminy D zmniejsza się wraz z wiekiem. Znacznie starsi dorośli mogą również zainwestować jeszcze więcej możliwości w twoim domu.
- Te wraz z dolegliwościami, które ograniczają wchłanianie tłuszczu w organizmie: Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że spożycie zależy od wchłaniania tłuszczów z pożywienia przez przewód pokarmowy. Warunki zdrowotne, które ograniczają spożycie tkanki tłuszczowej, mogą zmniejszyć spożycie witaminy D z planu diety.
- Osoby z nadwagą: Większe ilości nadmiaru tłuszczu w organizmie mogą ograniczać zdolność organizmu do wchłaniania witaminy D pochodzącej z warstwy skóry.
- Ludzie przylegający do żołądka poruszają się: Ta procedura chirurgiczna omija część najwyższego jelita, która wchłania duże ilości witaminy D. To obejście może spowodować niedobór.
Witamina D u niemowląt
Wczesna faza i młodość to w rzeczywistości okres szybkiego rozwoju kości. Z tego powodu konieczne jest, aby niemowlęta otrzymywały wystarczającą ilość witaminy D. Przewlekły niedobór witaminy D może powodować krzywicę, która jest zmiękczeniem komórek kostnych, co może prowadzić do uszkodzenia kości, a także stawów.
Niedobór witaminy D dodatkowo ma powiązania z wysokim ciśnieniem krwi, a także wysokim ciśnieniem krwi u dzieci. Badanie przeprowadzone w 2018 roku wykazało możliwy związek między zmniejszonymi ilościami witaminy D a szczelnością powierzchni ścian tętnic u młodzieży. Na przykład dzieci mieszkające bliżej równika mają mniejsze wskaźniki przyjęć do placówek opieki zdrowotnej z powodu alergii, a także mniej recept na automatyczne wstrzykiwacze epinefryny lub EpiPens. W rzeczywistości są one mniej prawdopodobne, aby mieć alergię na orzeszki ziemne.