Czy wiesz, jakie posiłki rzeczywiście lepiej zastosować na swój talerz? A może nawet ile powinieneś jeść, a także dokładnie jak zazwyczaj? Australijskie sugestie dietetyczne zawierają aktualne wskazówki dotyczące stylów i zalecanych porcji różnych produktów spożywczych, których nasz zespół potrzebuje, aby jeść zawsze zdrowie i odżywianie, a także zdrowie.
Standardy są faktycznie budowane dzięki National Health – zobacz BLOG, współpracując z poszczególnymi specjalistami w dziedzinie zdrowia i żywienia. Opierają się one na najlepszych dostępnych badaniach naukowych dotyczących stylów i ilości produktów spożywczych, a także wzorców żywieniowych, które mają promować dobre samopoczucie i dobre samopoczucie oraz zmniejszać ryzyko chorób związanych z dietą i trwałego stanu.
Spożywaj różnorodne posiłki
Dobrze zbilansowane spożywanie oznacza spożywanie szerokiej gamy produktów spożywczych z każdego z 5 głównych zespołów posiłków, w zalecanych ilościach.
Spożywanie różnorodnych pokarmów z 5 podstawowych grup produktów spożywczych dostarcza organizmowi stabilnych składników odżywczych, reklamuje zdrowie, a także może z łatwością pomóc zmniejszyć zagrożenie chorobami – a także utrzymać fascynujący plan diety wraz z różnymi smakami i występy.
Większość produktów spożywczych, które często występują w nowoczesnych dietach, nie należy do 5 grup produktów żywnościowych. Te produkty spożywcze, czasami określane jako „złom”, „opcje opcjonalne” lub nawet „okresowe produkty spożywcze”, mogą być często doceniane, ale z pewnością nie powinien być elementem rutynowego planu zdrowej i zbilansowanej diety. Tłuszcze i oleje są w rzeczywistości wyższe w kilodżulach (energii elektrycznej), ale są ważne dla zdrowej i zbilansowanej diety w małych ilościach.
Bez względu na to, gdzie właściwie zaczynasz, bardzo łatwo jest wprowadzić niewielkie zmiany, aby pogłębić swoje odżywianie zgodnie z australijskimi wytycznymi żywieniowymi. Zwracaj uwagę tylko na spożywanie posiłków pochodzących z 5 głównych zespołów żywieniowych oraz ograniczaj spożycie pokarmów okresowych.
5 znaczących grup artykułów spożywczych.
Australijski podręcznik zdrowego i zbilansowanego odżywiania łączy produkty spożywcze, które muszą stanowić podstawę naszej codziennej diety, w 5 głównych zespołów posiłków.
5 grup żywności to:
- warzywa, a także fasola, a nawet fasola
- produkt owocowy
- zdrowe mięso i drób, ryby, jajka, tofu, orzechy i nasiona, fasolę, a nawet fasolę
posiłki zbożowe (zbożowe), głównie pełnoziarniste lub nawet wyższe selekcje błonnika zbożowego - mleko, jogurt, ser lub wybór, głównie o zminimalizowanej zawartości tłuszczu.
- Żywność jest pogrupowana razem, biorąc pod uwagę, że dostarcza porównywalne ilości kluczowych składników odżywczych. Na przykład kluczowe składniki odżywcze z grupy nabiału, jogurtu, sera, a także opcji zawierają wapń i zdrowe białko, podczas gdy zespół produktów owocowych jest naprawdę dobrym źródłem witamin, w szczególności witaminy C.
Spożywanie innej, dobrze przemyślanej diety sugeruje codzienne spożywanie wybranych posiłków z każdej z 5 grup produktów żywnościowych, w zalecanych ilościach. Ponieważ różne produkty spożywcze dostarczają różnych stylów, a także ilości niezbędnych składników odżywczych, bardzo ważne jest, aby wybierać szeroką gamę produktów spożywczych poza każdym zespołem spożywczym. Dodatkową korzyścią jest wybór szerokiej gamy artykułów spożywczych, które sprawią, że Twoje potrawy będą fascynujące, dzięki czemu nie będziesz zmęczony dietą.
Posiłki okresowe
Niektóre posiłki nie nadają się do 5 grup posiłków, ponieważ w rzeczywistości nie są one ważne dla dobrze zbilansowanej diety. Te produkty spożywcze są faktycznie określane jako „do wyboru” (czasami nazywane „żywnością przetworzoną”) i powinny być po prostu spożywane okresowo.
Mają tendencję do nadmiernej zawartości uwodornionego tłuszczu, dodanych cukrów, sodu, a nawet alkoholu, a także mają niski poziom niezbędnych składników odżywczych, takich jak błonnik.
Te produkty spożywcze i napoje mogą być dodatkowo drogie w kilodżulach (energia elektryczna). Konsekwentne spożywanie nawet większej ilości kilodżuli niż zapotrzebowanie organizmu doprowadzi do przyrostu masy ciała.
Przykładami „wyborów opcjonalnych” lub nawet okresowych pokarmów są:
- słodkich herbatników, ciast, deserów oraz pieczywa
- przetworzone wieprzowiny i tłuste, słone kiełbaski, pikantne pieczywo, a także pasztety,
- wraz z informacją o wysokim nadmiarze tłuszczu lub sodu
- dania na wynos, takie jak gorące frytki, burgery i pizza
- zrobił słodki krótki nabiał
- napoje alkoholowe
- lody i inne słodycze lodowe
- cukiernicze i czekoladowe
- komercyjne smażone posiłki
- chipsy ziemniaczane, chipsy, a także inne tłuste i/lub solone przekąski zawierające pikantne herbatniki
- śmietany, masła, a także past do smarowania, które w rzeczywistości są bogate w uwodornione tłuszcze
- słodzone napoje bezalkoholowe i kordiały, napoje sportowe i energetyczne.
Dobrze jest mieć od czasu do czasu kilka takich produktów jako dodatkową przyjemność. Ale jeśli te produkty spożywcze są regularnie wymieniane na bardziej odżywcze i zdrowsze produktów spożywczych w diecie zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, a także chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, udar mózgu, cukrzyca typu 2 i niektóre typy komórek rakowych.