Szkolenia, warsztaty

22 kwiecień 2015
"Misją warsztatów  jest przedstawienie diet roślinnych zarówno od strony teoretycznej jak i praktycznej
Warsztaty kierujemy do osób, które mają przynajmniej podstawową wiedzę z żywienia człowieka (a najlepiej studia o tym kierunku)".
 
PROGRAM
 
8 godzin  ćwiczeń i informacji praktycznych
  • informacje poparte badaniami naukowymi
  • diety wegetariańskie i wegańskie w różnych grupach wiekowych
  • omawianie konkretnych przypadków, układanie jadłospisu
  • materiały filmowe 
  • alternatywne odmiany weganizmu
  • omówienie analogów mięsa, zamienników nabiału i produktów występujących często w diecie wegetarian
  • obszerny skrypt wraz z dodatkiem sportowym
  • upominek w postaci wegańskich past kanapkowy
Agenda warsztatów
I CZEŚĆ - przegląd badań, makro i mikro składniki najważniejsze w diecie roślinnej
przegląd badań naukowych dotyczących zdrowia wegetarian i wegan (wpływ diety roślinnej na różne choroby itp). Czy dieta roślinna dobra dla wszystkich?
Białka, tłuszcze, węglowodany w diecie roślinnej. Na co zwrócić uwagę podczas bilansowania diety, czego w diecie roślinnej może być za mało lub zbyt dużo
witaminy na które należy zwrócić szczególną uwagę na diecie roślinnej
składniki mineralne na które należy zwrócić szczególną uwagę
 
II CZĘŚĆ - diety roślinne na różnych etapach życia - na co zwrócić uwagę
Dieta dorosłych wegetarian i wegan - jak wygląda, co wykazują badania, czym różnią się wytyczne żywieniowe w porównaniu do diety tradycyjnej
Dieta kobiet w ciąży wegańskiej i wegetariańskiej - na co zwrócić największą uwagę
Dieta niemowląt i małych dzieci na diecie wegańskiej - na co zwrócić uwagę, z czym mogą być problemy, czym różni się od tradycyjnej diety
Samodzielne układanie jadłospisów dla wegan i wegetarian na przykładach kwestionariuszy bieżącego notowania
 
III CZĘŚĆ - dieta surowa (raw food) - czy jest bezpieczna
korzyści i zagrożenia związane z dietą surową. Na co zwrócić uwagę, czy jest bezpieczna
najważniejsze kwestie dotyczące składników odżywczych na diecie surowej 
 
IV CZĘŚĆ - dodatek - przegląd produktów dla wegetarian
analogi mięsa - przegląd produktów
inne produkty wybierane przez wegetarian (wegańskie sery, śmietany, itp.)
zamienniki nabiału
przegląd popularnych diet opartych na produktach roślinnych
 
Bilety:
normalny - 280 zł, podwójny bilet normalny 540 zł
studencki - 220 zł*, podwójny bilet studencki 420 zł
*studentów prosimy o zabranie z sobą ważnej legitymacji

W cenie kursu są materiały szkoleniowe, certyfikat** udziału w szkoleniu, poczęstunek
Miejsce warsztatów zostanie podane drogą mailową

TERMINY
29.04.2015 - 30.04.2015 Warszawa godz 17 - 21:00
17.05.2015 Kraków godz 9:00 - 17:00
20.06.2015 Katowice 09:00 - 17:00
27.06.2015 Łódź godz 10:00 - 18:00
 

Komentarze (0)

Brak komentarzy
powrót




copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net