Konferencje
VII Konferencja "Żywienie Zdrowie i Choroby", 26.11.2016, Wrocław
20 sierpień 2016
Zapraszamy na VII już edycję konferencji „Żywienie Zdrowie i Choroby".
"Spotykamy się 26 listopada w Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia we Wrocławiu. W tym roku chciałabym abyśmy wrócili do tzw. źródeł i zajęli się tematyką profilaktyki i żywienia w różnych chorobach przewlekłych, chcąc podkreślić jak ważna jest dietetyka jako nauka medyczna. Chciłabym też przeznaczyć, na tym spotkaniu, miejsce na leczenie żywieniowe i jego znaczenie w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia" - dr hab. n med. Elżbieta Poniewierka, prof. nadzw UMW
"Spotykamy się 26 listopada w Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia we Wrocławiu. W tym roku chciałabym abyśmy wrócili do tzw. źródeł i zajęli się tematyką profilaktyki i żywienia w różnych chorobach przewlekłych, chcąc podkreślić jak ważna jest dietetyka jako nauka medyczna. Chciłabym też przeznaczyć, na tym spotkaniu, miejsce na leczenie żywieniowe i jego znaczenie w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia" - dr hab. n med. Elżbieta Poniewierka, prof. nadzw UMW
PROGRAM
- Wewnątrzmaciczne programowanie chorób metabolicznych - Dorota Szostak-Węgierek
- Czy można przeciwstawić się genom? - Anna Sadakierska-Chudy
- Znaczenie żywienia w chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego - Radosław Kempiński
- Żywienie w prewencji choroby Alzheimera - Marta Brajbisz
- Dylematy diety bogatej w owoce, warzywa i soki w wybranych jednostkach chorobowych - Agnieszka Kozioł-Kozakowska
- Dieta OleoKeto w terapii nowotworów - Anna Drzyzga
- Zaburzenia połykania - dr Anny Zmarzły
- Przyczyny zaburzeń połykania u dorosłych - Elżbieta Koczur-Szozda
- Zaburzenia połykania w neurologii - Sławomir Budrewicki
- Karmienie pacjentów z zaburzeniami połykania - Anna Żebryk Stopa
- Dietoterapia pacjentów z zaburzeniami połykania.Doustne diety przemysłowe w zaburzeniach połykania. Wskazania do żywienia dojelitowego - Anna Zmarzły
- Profilaktyka uchyłkowatości jelita grubego - Katarzyna Neubauer
- Stłuszczenie wątroby-fakty i mity - Wojciech Pisarek
- Kreatyna w medycynie i sporcie - Paweł Szewczyk, Elzbieta Poniewierka
- Immunoaktywne białka mleka kobiecego a zdrowie niemowląt - Karolina Rak
- Zalecenia dietetyczne w wytycznych europejskich towarzystw medycznych - Zbigniew Ciemniewski
- Wybrane zagadnienia z żywienia sportowców - Joanna Wyk
- Miejsce dietetyka w Narodowym Programie Zdrowia 2016-2020 - Bogusław Bucki
- Dieto-aktualności - Iga Gromny, Robert Dudkowiak
MIEJSCE
TERMIN
Wrocławskie Centrum Kongresowe
ul. Wystawowa 1
51-618 Wrocław
26 listopada 2016 roku
ORGANIZATORZY
Dolnośląski Oddział Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii
Zakład Dietetyki Katedry Gastroenterologii i Hepatologii UMW
Instytut Dietetyki PWSZ w Nysie
Konsultant Wojewódzki ds. Gastroenterologii
REJESTRACJA
OPŁATY
wczesna rejestracja (do 14.08.2016)
- Specjalista 130 PLN
- Pielęgniarka 110 PLN
- Student 90 PLN
późna rejestracja (po 14.08.2016)
- Specjalista 140 PLN
- Pielęgniarka 120 PLN
- Student 100PLN



