Tematyka

4 kwietnia 2014 r. (piątek)

Sesja:  Żywność, a dietetyka



· Zmiany przepisów prawnych  znakowania żywności

· Aktualny stan jakości żywności na Polskim rynku artykułów spożywczych

· Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych

· Składniki bioaktywne mleka w prewencji chorób cywilizacyjnych

· Bioaktywne substancje jaj oraz ich zastosowanie jako nutraceutyki

· Znaczenie nutrigenomiki w dietetyce

· Żywotność probiotyczna– nowe doniesienia

· Zastosowanie substancji intensywnie słodzących
 
5 kwietnia 2014 r. (sobota)

Sesja:  Żywienie w onkologii



· Czynniki żywieniowe w etiopatogenezie choroby nowotworowej

· Żywienie drogą przewodu pokarmowego w trakcie leczenia onkologicznego

· Problem kacheksji w leczeniu żywieniowym pacjentów onkologicznych

· Wprowadzenie żywienia tradycyjnego po długotrwałym leczeniu żywieniowym

· Zastosowanie wybranych mikro- i makroelementów w chorobach nowotworowych

· Żywienie immunomodulujące w prewencji i terapii nowotworów oraz przewlekłych chorób zapalnych

· Mechanizmy chemoprewencji przy wykorzystaniu wybranych składników żywności

· Psychologiczne aspekty pracy z pacjentem nowotworowym
 



copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net