Szkolenia, warsztaty

17 styczeń 2016
Szkolenie pt. „Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej" ma na celu zapoznanie uczestników z zasadami żywienia obowiązującymi zarówno w trakcie leczenia choroby nowotworowej, jak i po jego zakończeniu, co pozwoli na bardziej efektywną pracę dietetyka z pacjentem onkologicznym.



PROGRAM

Podstawowe informacje dotyczące chorób nowotworowych.
 
2. Wpływ żywności i żywienia na powstawanie nowotworów.
 
3. Witaminy a choroby nowotworowe - czy stosowanie witamin jest wskazane w prewencji chorób nowotworowych oraz w trakcie ich leczenia?
 
4. Żywienie w chorobie nowotworowej:
 
  • najważniejsze mity dotyczące żywienia,
  • zasady żywienia w zależności od stanu zdrowia pacjenta, stosowanego leczenia (chemioterapia, radioterapia, przeszczepienie komórek krwiotwórczych), występujących dolegliwości,
  • zasady żywienia obowiązujące po zakończeniu leczenia,
  • trudności z którymi może spotkać się dietetyk w trakcie pracy z pacjentem onkologicznym.
 
5. Najpopularniejsze diety alternatywne stosowane przez pacjentów:
  • terapia Gersona,
  • dieta dr Budwig, 
  • dieta dr Ewy Dąbrowskiej,
  • inne.
6. Omówienie przykładowych przypadków oraz dyskusja.
 
 
MIEJSCE
Katowice

TERMIN
23 stycznia 2016 roku

ORGANIZATOR
Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej

REJESTRACJA
przez formularz na stronie organizatora www.szkoleniadietetyka.pl

OPŁATY
  • studenci 250zł,
  • doktoranci 270zł,
  • pozostali 300zł

WIĘCEJ...

Komentarze (0)

Brak komentarzy
powrót




copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net