Szkolenia, warsztaty

21 listopad 2016
"Warsztaty kierujemy do osób, które mają minimum podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka (dietetycy, żywieniowcy, wegetarianie, weganie oraz fascynaci żywienia). Pokazujemy wyłącznie konkretne informacje dotyczące diet wegetariańskich i wegańskich, poparte badaniami naukowymi i doświadczeniem. Osoby prowadzące warsztaty są także praktykami takiej diety".





PROGRAM
  • I CZEŚĆ - makro i mikro składniki najważniejsze w diecie roślinnej
Białka, tłuszcze, węglowodany w diecie roślinnej. Na co zwrócić uwagę podczas bilansowania diety, czego w diecie roślinnej może być za mało lub zbyt dużo, ćwiczenia praktyczne i wspólne omawianie
Związki antyodżywcze w diecie wegańskiej (fityniany, goitrogeny, lektyny, szczawiany i inne)
Poprawianie przyswajalności składników odżywczych, nasion strączkowych, orzechów
Witaminy na które należy zwrócić szczególną uwagę na diecie roślinnej
Składniki mineralne na które należy zwrócić szczególną uwagę
Co suplementować i kiedy, w jaki sposób
  • II CZĘŚĆ - diety roślinne na różnych etapach życia
Dieta dorosłych wegetarian i wegan - jak wygląda, co wykazują badania, czym różnią się wytyczne żywieniowe w porównaniu do diety tradycyjnej, jak spełnić wytyczne
Dieta kobiet w ciąży wegańskiej - na co zwrócić największą uwagę, czy ciąża wegańska oznacza niedobory, jakie suplementy są nizebędne, przykłady jadłospisów i opisy przypadków
Dieta niemowląt i małych dzieci na diecie wegańskiej - na co zwrócić uwagę, z czym mogą być problemy, czym różni się od tradycyjnej diety, kiedy wprowadzać produkty, jakie suplementy są niezbędne, przykłady jadłospisów, opisy przypadków
Samodzielne układanie jadłospisów dla wegan i wegetarian, przypadki realnych pacjentów, wspólne omawianie
  • III CZĘŚĆ - odmiany diet wegańskich, diety znanych lekarzy (Ornish, Barnard, Fuhrman, Esselstyn), dieta surowa
Korzyści i zagrożenia związane z dietą surową. Na co zwrócić uwagę, czy jest bezpieczna, jak bilansować taką dietę, przykłady posiłków, przykłady jadłospisów, zaleceń i opisy przypadków
Diety wegańskie znanych lekarzy - na czym polegają, dobre i złe strony takich diet, efekty zdrowotne, ciekawostki
  • IV CZĘŚĆ - dodatek - przegląd produktów dla wegetarian
analogi mięsa - przegląd produktów
inne produkty wybierane przez wegetarian (wegańskie sery, śmietany, itp.)
zamienniki nabiału

MIEJSCE I TERMIN
27.11.2016 Gdańsk     godz 11:00 - 18:00
03.12.2016 Warszawa godz 9:00 - 16:00 
10.12.2016 Kraków     godz 9:00 - 16:00  
11.12.2016 Katowice   godz 9:00 - 16:00
 
REJESTRACJA
tutaj

ORGANIZATOR
wegecentrum

OPŁATY
Bilety:
studencki - 220 zł*
normalny - 280 zł,
podwójny bilet normalny 540 zł
podwójny bilet studencki 420 zł*
 
WIĘCEJ
wegecentrum.pl


Komentarze (0)

Brak komentarzy
powrót




copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net