Szkolenia, warsztaty

16 maj 2016
Kurs przeznaczony jest dla: dietetyków, trenerów personalnych,  instruktorów fitness, instruktorów i trenerów dyscyplin sportu oraz wszystkich zainteresowanych i chętnych zgłębić swoją wiedzę w zakresie żywienia i suplementacji w sporcie. 
 
 
 
PROGRAM SZKOLENIA
 
CZĘŚĆ GŁÓWNA ➡ DIETETYKA
 
☑ Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego.
 
☑ Od czego zacząć współpracę z klientem?
➡ metody oceny składu ciała
➡ ocena wydatku energetycznego wysiłków
➡ ocena sposobu żywienia
➡ wzory oceniające zapotrzebowanie energetycznego
 
☑ Rola głównych makroskładników.
 
białko
➡ wpływ wysiłku fizycznego na zapotrzebowanie na białko
➡ optymalny wzorzec spożycia białka
➡ źródła białka w diecie
➡ dieta wysokobiałkowa i jej wpływ na zdrowie
 
tłuszcz
➡ dieta wysokotłuszczowa w sporcie
➡ zapotrzebowanie
 
węglowodany
➡ rola w procesie regeneracji powysiłkowej
➡ zapotrzebowanie podczas wysiłków
 
☑ Nawodnienie a wysiłek fizyczny.
 
☑ Mikroskładniki: witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty.
➡ czy sportowiec potrzebuje ich więcej?
➡ potencjalne ryzyko związane z nadmierną suplementacją mikroskładników
 
CZĘŚĆ DODATKOWA ➡ SUPLEMENTACJA
 
☑ Suplementacja:
➡ podział, przeznaczenie, zastosowanie wybranych suplementów
 
☑ Charakterystyka:
➡ odżywki białkowe (koncentraty, izolaty, hydrolizaty)
➡ odżywki węglowodanowe (typu "carbo", Vitargo, żele i batony energetyczne)
➡ odżywki węglowodanowo-białkowe (tzw. gainery)
➡ napoje sportowe
➡ BCAA, l-glutamina
➡ suplementy wpływające na redukcję masy ciała
➡ suplementy a układ kostno-stawowy
➡ suplementy podnoszące poziom testosteronu
 
☑ Dyskusja.

Termin szkolenia
5 czerwca 2016
Godzina: 10:00
Czas: 7 godzin

Cennik szkolenia
 
  • Studenci do 26 roku życia 330 zł
  • Doktoranci do 30 roku życia 330 zł
  • Pozostali 350 zł
Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.
 

Komentarze (0)

Brak komentarzy
powrót




copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net