Plan konferencji
PLAN KONFERENCJI NAUKOWEJ
TRENDS IN DIETETICS 2018
TRENDS IN DIETETICS 2018
8:00-9:00 | REJESTRACJA |
9:00- 9:30 |
Postępowanie dietetyczne w dysfagii w oparciu o International Dysphagia Diet Standardisation Initiative Dr n. o zdr. Magdalena Milewska Dyskusja |
9:30-10:00 |
Czy wegetarianizm jest bardziej kontrowersyjny niż jedzenia mięsa Dr n. med. Katarzyna Neubauer Dyskusja |
10:00-10:30 |
Warzywa, owoce, soki - aktualne badania naukowe w kontekście przeciwdziałaniu otyłości Dr hab. Iwona Traczyk Dyskusja |
10.30-11.00 |
Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek Dyskusja |
11:00-11:30 | Przerwa kawowa |
11:30-12:00 | Sesja satelitarna |
12:00-12:30 |
Personalizowane żywienie Dr hab. Agata Chmurzyńska Dyskusja |
12:30-13:00 |
Leczenie dietetyczne IBS i zespołu SIBO przy zastosowaniu diety FODMAP Mgr Hanna Stolińska - Fiedorowicz Dyskusja |
13:00-13:30 |
Najnowsze trendy w terapii niealkoholowego stłuszczenia wątroby - NAFLD
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Dyskusja |
13:30-14:00 |
Insulinooporność u dzieci- rola dietetyka w procesie terapeutycznym Mgr Dorota Mickiewicz - Góra Dyskusja |
14:00-14:45 | Przerwa obiadowa |
14:45-15:00 | Sesja satelitarna |
15:00- 15:30 |
Bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących w świetle najnowszych doniesień Dr inż. Katarzyna Okręglicka Dyskusja |
15:30- 16:00 |
Dietoterapie w redukcji masy ciała i zachowaniu obniżonej masy ciała Dr hab. inż. Joanna Bajerska Dyskusja |
16:00-16:30 |
Aktualne doniesienia na temat właściwości prozdrowotnych kawy Dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska Dyskusja |
16:30- 17:00 |
Czy dieta bogata w polifenole roślinne i kwasy omega-3 ma znaczenie
we wspomaganiu leczenia depresji?
Mgr Zuzanna Chrząstek
Dyskusja |
17:00- 17:30 |
Wykład
Mgr Urszula Somow
Dyskusja |
18:00 |
ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI ROZDANIE CERTYFIKATÓW |



