Plan konferencji
PLAN KONFERENCJI NAUKOWEJ
TRENDS IN DIETETICS 2018
 
8:00-9:00  REJESTRACJA
9:00- 9:30 Postępowanie dietetyczne w dysfagii w oparciu o International Dysphagia Diet Standardisation Initiative
Dr n. o zdr. Magdalena Milewska
Dyskusja
9:30-10:00 Czy wegetarianizm jest bardziej kontrowersyjny niż jedzenia mięsa
Dr n. med. Katarzyna Neubauer
Dyskusja
10:00-10:30 Warzywa, owoce, soki - aktualne badania naukowe w kontekście przeciwdziałaniu otyłości
Dr hab. Iwona Traczyk
Dyskusja
10.30-11.00 Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej  POLSPEN
Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
Dyskusja
11:00-11:30  Przerwa kawowa
11:30-12:00 Sesja satelitarna
12:00-12:30 Personalizowane żywienie
Dr hab. Agata Chmurzyńska
Dyskusja
12:30-13:00 Leczenie dietetyczne IBS i zespołu SIBO przy zastosowaniu diety FODMAP
Mgr Hanna Stolińska - Fiedorowicz

Dyskusja
13:00-13:30
Najnowsze trendy w terapii niealkoholowego stłuszczenia wątroby - NAFLD
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Dyskusja
13:30-14:00 Insulinooporność u dzieci- rola dietetyka w procesie terapeutycznym
Mgr Dorota Mickiewicz - Góra
Dyskusja
14:00-14:45 Przerwa obiadowa
14:45-15:00 Sesja satelitarna
15:00- 15:30 Bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących w świetle najnowszych doniesień
Dr inż. Katarzyna Okręglicka
Dyskusja
15:30- 16:00 Dietoterapie w redukcji masy ciała i zachowaniu obniżonej masy ciała 
Dr hab. inż. Joanna Bajerska
Dyskusja
16:00-16:30 Aktualne doniesienia na temat właściwości prozdrowotnych kawy
Dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Dyskusja
16:30- 17:00
Czy dieta bogata w polifenole roślinne i kwasy omega-3 ma znaczenie
we wspomaganiu leczenia depresji?
Mgr Zuzanna Chrząstek
Dyskusja
17:00- 17:30
Wykład
Mgr Urszula Somow
Dyskusja
18:00  ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI
 ROZDANIE CERTYFIKATÓW


 




copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net