PLAN KONFERENCJI
 PLAN IX OGÓLNOPOLSKIEJ KONFERENCJI DIETETYKI
 
Piątek, 5 kwietnia 2019r.
 
 
8.00-9.45  Rejestracja uczestników
9.45-10.00 Uroczyste rozpoczęcie Konferencji
10.00-10.30 Diagnostyka zaburzeń gospodarki węglowodanowej
mgr Anna Dittfeld
10.30-11.00 Aspekty prawne udzielenia świadczeń zdrowotnych przez dietetyka
prof. dr hab. Rafał Kubiak
11.00-11.30 Diagnostyka alergii i nietolerancji pokarmowych - stanowisko Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej
prof. dr hab. Janina Grzegorczyk
11.30-12.00 Przerwa kawowa/ sesja plakatowa
12.00-12.30 Sesja satelitarna
12.30-13.00 Bioimpedancja elektryczna jako metoda diagnostyki w gabinecie dietetyka
mgr Magdalena Superson
13.00-13.30 Monitorowanie pacjentów na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
mgr Iwona Kibil
13.30-14.00 Diagnostyka i monitorowanie pacjentów z niedożywieniem białkowo-kalorycznym
dr hab. n. med. Prof. nadzw. Sylwia Małgorzewicz,
dr n. med. Jolanta Dradzińska
14.00-15.00 Obiad 
15.00-15.15 Wskaźnik BAI (Body Adiposity Index) w ocenie zawartości tkanki tłuszczowej pacjenta w gabinecie dietetyka
Urszula Nasuta, Kacper Szewczyk
15.15-15.30 Ocena wpływu przedwysiłkowej suplementacji kofeiną w wybranej grupie zawodników judo- badanie pilotażowe
Krzysztof Durkalec-Michalski , Natalia Główka, Paulina Nowaczyk, Katarzyna Mendowska, Aleksandra Grygiel
15.30-15.45 Udział pór roku  w kształtowaniu stężeń różnych form witaminy D u osób otyłych
Marta Pelczyńska, Teresa Grzelak, Aniceta Ada Mikulska, Marcelina Sperling, Danuta Pupek-Musialik, Paweł Bogdański, Krystyna Czyżewska
15.45-16.00 Pomiar odsetka tkanki tłuszczowej metodą bioimpedancji elektrycznej (BIA) u 10- i 11-letnich dzieci powiatu poznańskiego
Klaudia Malikowska, Yuksel Ornal
16.00-16.15

Wpływ czynników socjodemograficznych na nawyki żywieniowe dotyczące spożywania nasion roślin strączkowych
Katarzyna Skórska, Katarzyna Zabłocka-Słowińska, Halina Grajeta

16.15-16.30
Związek pomiędzy jakością życia a stanem odżywiania w populacji seniorów 75+
Joanna Łazorczyk, Agnieszka Guligowska, Tomasz Kostka
16.30-16.45 Synchronizacja zegara biologicznego a zaburzenia metaboliczne
Mikulska Aniceta Ada, Grzelak Teresa, Pelczyńska Marta, Czyżewska Krystyna
17.00 Zakończenie pierwszego dnia konferencji
17:15-19:00 Warsztaty: Żywienie okołotreningowe - fakty i mity
mgr Łukasz Jaśkiewicz, Bartłomiej Pomorski
21.00 Spotkanie integracyjne
 
 
Sobota, 6 kwietnia 2019r.
 
9.00- 9.30 Znaczenie witaminy D w aktywności fizycznej
prof. dr hab. Jędrzej Antosiewicz
9.30- 10.00 Problemy dietetyczne osób chorych na cukrzycę typu I / lub typu II
uprawiających sport / lub rekreacyjną aktywność fizyczną

dr hab. prof. nadzw. Joanna Karolkiewicz
10.00- 10.30 Czy zastosowanie probiotyków u sportowców ma sens? – punkt widzenia lekarza sportowego
dr n. med. Jarosław Krzywański
10.30- 11.00 Rola kofeiny, w tym kawy w żywieniu osób aktywnych
dr n.o zdrowiu Regina Wierzejska
11.00- 11.30 Przerwa kawowa 
11.30- 12.00 Nawodnienie w sporcie
mgr Izabela Grabowska
12.00- 12.30 Metody żywieniowego wspomagania hipertrofii i siły mięśniowej
dr inż. Krzysztof Durkalec-Michalski
12.30- 13.00 ABC immunożywienia w sporcie - skuteczne i nieefektywne strategie
mgr Konrad Klekot
13.00- 13.30 Żywienie i suplementacja zawodników 50+
mgr Łukasz Jaśkiewicz
13.30- 14.30 Obiad 
14.00-15.00 Wpływ diety wegańskiej na wydolność biegaczy - wyniki projektu ALOHA 
dr inż. Damian Parol
15.00-15.30 Wpływ estrogenów na układ mięśniowo-szkieletowy trenujących kobiet
Bartłomiej Pomorski
15.30-16.00 Dziecko sportowiec - czy rekomendacje dla dorosłych sportowców są
odpowiednie?
mgr Urszula Somow
16.00 Zakończenie konferencji/rozdanie certyfikatów
Uwaga! Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu konferencji w dowolnym momencie

Organizator nie ponosi odpowiedzialności za treści przekazywane podczas wykładów sponsorowanych na sesji satelitarnej i nie stanowią one przedmiotu weryfikacji Komitetu Naukowego konferencji.







copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net