Aktualności

11 lipiec 2017
Sukces polskich naukowców - zespół pod kierownictwem  prof. Marka Naruszewicza, kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM wykazał, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek typu ekstra vergine ma unikalną właściwość przeciwdziałania pękaniu blaszki miażdżycowej - może to zapobiegać między innymi zawałowi serca oraz udarowi.

Zespołowi naukowców udało się wyizolować oleaceinę  z liści ligustra pospolitego w formie wolnej od zanieczyszczeń. Sposób pozyskania został objęty patentem i znacznie przybliża możliwości uzyskiwania oleaceiny w formie przemysłowej, która posłuży do produkcji leku. Ligustr może rosnąć na słabej glebie, nie wymaga nawadniania oraz zabiegów pielęgnacyjnych - wszystko to sprawia, że znaczenie łatwiej pozyskać oleaceinę z tej rośliny niż z oliwy.

 

Według prof. Naruszewicza z WUM skuteczność oleaceiny mogłabyby być taka sama jak oliwy, a jej przyjmowanie znacznie wygodniejsze. W rozmowie z PAP dodał, że wdrożenie produkcji wymaga przeprowadzenia kosztownych badań klinicznych. Krajowe firmy farmaceutyczne nie wyraziły jak dotąd zainteresowania wprowadzeniem oleaceiny na rynek.

 

Źródło: http://naukawpolsce.pap.pl


Komentarze (0)

Brak komentarzy
powrót




copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net