Congressus Dietetica 2017

8 luty 2017
Doktorant w Katedrze Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Prowadzenie ćwiczeń z przedmiotów: "Alergeny pokarmowe", "Towaroznawstwo i przechowalnictwo zbóż i nasion oleistych" oraz "Roślinne związki biologicznie aktywne".

Zainteresowania naukowo-badawcze: Porównanie metod wydobycia oleju pod względem stabilności i składu
otrzymywanych produktów. Badanie nowych i rzadko stosowanych metod otrzymywania olejów, zwłaszcza ekstrakcji dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym. Poszukiwanie niekonwencjonalnych surowców olejarskich o
wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Badanie zawartości fitozwiązków takich, jak sterole, tokole, kwasy fenolowe, karotenoidy w olejach z różnych surowców.

Kierownik projektu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki pt. "Wpływ metody wydobycia na skład i stabilność wybranych bioolejów roślinnych".

Komentarze (0)

Brak komentarzy
powrót




copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net