
Aktualności
Konferencja "Dietetyka Gerontologiczna - wyzwania i szanse"
13 grudzień 2017
9 lutego (piątek) 2018 roku w Centrum Kongresowo-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu odbędzie się V Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietetyka Gerontologiczna - wyzwania i szanse”.
Zainteresowanie tematem starości nieustannie narasta w ostatnim czasie. Wiele mówi się o niej z różnych perspektyw przy okazji spotkań konferencyjnych. Z drugiej strony coraz więcej uwagi poświęca się roli prawidłowego odżywiania w zachowaniu zdrowia, profilaktyki, jak również w terapii istniejących zaburzeń. Zagadnieniem budzącym wiele emocji i zainteresowania jest racjonalne żywienie, które stanowi modyfikowalny element ryzyka wielu chorób. Badania donoszą, iż sposób żywienia może mieć znaczenie również w zachowaniu sprawności na wiele lat, a więc ma szczególną rolę w procesie starzenia.
Wychodząc naprzeciw toczącym się dyskusjom o roli diety w modyfikacji procesu starzenia pracownicy Pracowni Geriatrii Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej, Zakładu Biochemii Klinicznej i Medycyny Laboratoryjnej Katedry Chemii i Biochemii Klinicznej oraz Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości oraz Zaburzeń Metabolicznych podjęli się zorganizowania V edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Dietetyka gerontologiczna - wyzwania i szanse”. Warto zaznaczyć, że poprzednie edycje cieszyły się dużym zainteresowaniem (od 180- 300 uczestników rocznie).
Wychodząc naprzeciw toczącym się dyskusjom o roli diety w modyfikacji procesu starzenia pracownicy Pracowni Geriatrii Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej, Zakładu Biochemii Klinicznej i Medycyny Laboratoryjnej Katedry Chemii i Biochemii Klinicznej oraz Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości oraz Zaburzeń Metabolicznych podjęli się zorganizowania V edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Dietetyka gerontologiczna - wyzwania i szanse”. Warto zaznaczyć, że poprzednie edycje cieszyły się dużym zainteresowaniem (od 180- 300 uczestników rocznie).
Wiodącymi zagadnieniami poruszanymi podczas Konferencji będą:
- witamina K2-MK7 - aktualny stan wiedzy,
- znaczenie witaminy D i wapnia dla starzejących się kości,
- dieta MIND w profilaktyce zaburzeń funkcji poznawczych,
- dietoterapia w nefropatii cukrzycowej,
- wpływ odżywiania i mikrobioty jelitowej na starzenie się śluzówek,
- współpraca dietetyka z lekarzem geriatrą – studium przypadków.
- praktyczne aspekty dietoterapii pacjenta nefrodiabetologicznego,
- pacjent z dysbiozą jelitową: terapia pod okiem lekarza i dietetyka,
- wczesna diagnostyka otępień w chorobie Alzheimera,
- narzędzia i wybrane techniki szkoleniowe wykorzystywane w prowadzeniu warsztatów i zajęć edukacyjnych dla seniorów.
Koszt udziału (rabat 15% dla członków PSD)
Studenci/doktoranci:
80 zł – do 31.12.2017 (członkowie PSD 68 zł)
130 zł – od 1.01.2018 (członkowie PSD 110 zł)
Pozostali uczestnicy:
140 zł – do 31.12.2017 (członkowie PSD 119 zł)
190 zł – od 1.01.2018 (członkowie PSD 161 zł)
Miejsce wydarzenia
Centrum Kongresowo-Dydaktyczne Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu,
ul. Przybyszewskiego 37, 60-356 Poznań
Strona wydarzenia
http://gerodiet.wixsite.com/konferencja
Organizatorzy
Pracownia Geriatrii Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej, Zakład Biochemii Klinicznej i Medycyny Laboratoryjnej Katedry Chemii i Biochemii Klinicznej oraz Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości oraz Zaburzeń Metabolicznych Uniwersytet Medyczny w Poznaniu.
Konferencja organizowana pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, serdecznie zapraszamy do udziału!
Pliki do pobrania:



