Konferencje

27 listopad 2017
Termin: 9.02.2018
Miejsce: Poznań

 

Organizator: Pracownia Geriatrii Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej, Zakład Biochemii Klinicznej i Medycyny Laboratoryjnej Katedry Chemii i Biochemii Klinicznej oraz Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości oraz Zaburzeń Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu

Patronat Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
 

Zainteresowanie tematem starości nieustannie narasta w ostatnim czasie. Wiele mówi się o niej z różnych perspektyw przy okazji spotkań konferencyjnych. Z drugiej strony coraz więcej uwagi poświęca się roli prawidłowego odżywiania w zachowaniu zdrowia, profilaktyki, jak również w terapii istniejących zaburzeń. Zagadnieniem budzącym wiele emocji i zainteresowania jest racjonalne żywienie. Warto się nad nim zatrzymać, chociażby dlatego, że stanowi modyfikowalny element ryzyka wielu chorób. Badania donoszą, iż sposób żywienia może mieć znaczenie również w zachowaniu sprawności na wiele lat, a więc ma szczególną rolę w procesie starzenia.

 Wychodząc naprzeciw toczącym się dyskusjom o roli diety w modyfikacji procesu starzenia pracownicy Pracowni Geriatrii Katedry i Kliniki Medycyny Paliatywnej, Zakładu Biochemii Klinicznej i Medycyny Laboratoryjnej Katedry Chemii i Biochemii Klinicznej oraz Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości oraz Zaburzeń Metabolicznych podjęli się zorganizowania V edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Dietetyka gerontologiczna - wyzwania i szanse”. 

Wiodące zagadnienia:
  • Witamina K2-MK7 - aktualny stan wiedzy
  • Znaczenie witaminy D i wapnia dla starzejących się kości
  • Dieta MIND w profilaktyce zaburzeń funkcji poznawczych
  • Dietoterapia w nefropatii cukrzycowej
  • Wpływ odżywiania i mikrobioty jelitowej na starzenie się śluzówek
  • Współpraca dietetyka z lekarzem geriatrą – studium przypadków
Koszt:
 
  Do 31.12.2017 Po 31.12.2017
Studenci/Doktoranci 80 zł 130 zł
Pozostali Uczestnicy 140 zł 190 zł

Zapisy:

Formularz rejestracyjny



Pliki do pobrania:
Komentarze (0)

Brak komentarzy
powrót




copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net