Congressus Dietetica 2016
Komitet Naukowy VI Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki: Dr hab. Małgorzata Ewa Drywień
28 styczeń 2016
Dr hab. Małgorzata Ewa Drywień –adiunkt w Zakładzie Oceny Żywienia Katedry Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, specjalista żywienia człowieka.
Główne obszary działalności dydaktycznej: Biologiczna ocena żywności, współczesne trendy w żywieniu człowieka (genetyczne uwarunkowania żywienia), ocena żywienia; analiza żywności.
Zainteresowania naukowe: Błonnik pokarmowy i prebiotyki w żywieniu człowieka oraz żywności, witaminy rozpuszczalne w wodzie w żywieniu oraz żywności, sposób żywienia i stan odżywienia różnych grup populacyjnych, żywienie w przewlekłych chorobach niezakaźnych, wykorzystanie somatotypu w żywieniu człowieka.
Zainteresowania naukowe: Błonnik pokarmowy i prebiotyki w żywieniu człowieka oraz żywności, witaminy rozpuszczalne w wodzie w żywieniu oraz żywności, sposób żywienia i stan odżywienia różnych grup populacyjnych, żywienie w przewlekłych chorobach niezakaźnych, wykorzystanie somatotypu w żywieniu człowieka.



