Congressus Dietetica 2014
Komitet Naukowy IV Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki
21 styczeń 2014
Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka – Prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością.
Temat wykładu: Bioaktywne substancje jaj oraz ich zastosowanie jako nutraceutyki
Sesja: Żywność, a dietetyka, 04.04.2014r.
Temat wykładu: Bioaktywne substancje jaj oraz ich zastosowanie jako nutraceutyki
Sesja: Żywność, a dietetyka, 04.04.2014r.
Specjalista w dziedzinie technologii żywności i żywienia człowieka, a w szczególności:
-technologii procesowych ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu przetwórstwa jaj,
-innowacyjnych technologii w produkcji suplementów diety
-zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
-innowacyjnych technologii w produkcji suplementów diety
-zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
W działalności naukowej wiodącym obszarem badań są bioaktywne substancje pozyskiwane z jaj do celów nutraceutycznych i biomedycznych, z uwzględnieniem wdrażania innowacyjnych technologii. W ostatnich latach wiele uwagi poświęca izolacji aktywnych substancji z białka jaja, co było i jest przedmiotem projektów finansowanych przez Ministerstwo. Aktualnie w obszarze dużych zainteresowań pozostaje technologia izolacji fosfolipidów z żółtka jaja. Ostatnio realizowane badania obejmują biologicznie aktywne peptydy treści jaja i ich zastosowanie biomedyczne oraz w suplementach diety.
Członek World’s Poultry Science Association (WPSA), Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Członek Wrocławskiego Towarzystwa Naukowego, Członek Societas Humboltiana Polonorum (w latach 2001-2004 pełniący funkcję przewodniczącego organizacji), członek Komitetu Nauk o Żywności PAN, reprezentujący Polskę w grupie Ambasadorów European Food Technology Nutrition. Od 2007 roku przewodniczący Rady Klastra NUTRIBIOMED.
Członek World’s Poultry Science Association (WPSA), Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Członek Wrocławskiego Towarzystwa Naukowego, Członek Societas Humboltiana Polonorum (w latach 2001-2004 pełniący funkcję przewodniczącego organizacji), członek Komitetu Nauk o Żywności PAN, reprezentujący Polskę w grupie Ambasadorów European Food Technology Nutrition. Od 2007 roku przewodniczący Rady Klastra NUTRIBIOMED.
Dorobek naukowy: Jest autorem ponad 400 pozycji, w tym ponad 180 oryginalnych prac twórczych, ponad 10 podręczników i monografii, ponad 30 patentów i zgłoszeń patentowych. Brał czynny udział w ponad 50 konferencjach Międzynarodowych i ponad 100 konferencjach krajowych. Kierownik i/lub uczestnik w charakterze głównego wykonawcy w 18 grantach naukowych, naukowo-wdrożeniowych, edukacyjnych i na rzecz gospodarki regionalnej.



