Congressus Dietetica 2014

4 luty 2014
Dr inż. Adam Kuzdraliński- biotechnolog, mikrobiolog żywności, genetyk, pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Temat wykładuZnaczenie nutrigenomiki w dietetyce 
Sesja: Żywność, a dietetyka, 04.04.2014r.
Szczególnie zainteresowany wykorzystaniem technik biologii molekularnej do identyfikacji organizmów żywych i wirusów na podstawie sekwencji DNA. Opracował metody molekularne mające na celu amplifikację wybranych fragmentów genów człowieka, identyfikację wybranych wirusów, grzybów i bakterii, sekwencjonowanie określonych obszarów genomów, jak również powielanie fragmentów DNA w celu przeprowadzania analiz filogenetycznych typu ML.

Autor kilkudziesięciu publikacji naukowych oraz popularnonaukowych. Twórca przedmiotu "Genomika i transkryptomika" na kierunku biotechnologia. Opiekun naukowy Studenckiego Koła Naukowego "Biom" Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Twórca oraz redaktor naczelny portalu e-biotechnologia.pl, jednego z największych portali branżowych w Polsce.

Współtwórca i pomysłodawca firmy VitaGenum, której celem jest identyfikacja markerów genetycznych człowieka powiązanych z wybranymi cechami fenotypowymi. Obecnie wiodącym obszarem badań realizowanych w ramach projektu VitaGenum jest wdrażanie opracowanych metod molekularnych umożliwiających identyfikację markerów genetycznych człowieka. 

Wyróżniany nagrodami Ministerstwa Nauki oraz Forum Akademickiego, stypendysta Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego.

Komentarze (0)

Brak komentarzy
powrót




copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net