Congressus Dietetica 2014

4 luty 2014
Dr inż. Tomasz Czernecki-Dietetyk, wieloletni pracownik Naukowo-dydatktyczny Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Temat wykładu: Znaczenie nutrigenomiki w dietetyce 
Sesja: Żywność, a dietetyka, 04.04.2014r.
W pracy naukowej skoncentrowany jest na tematyce związanej z żywieniem człowieka i dietetyką. Wykonawca 6 projektów badawczych finansowanych przez ministerstwo lub fundusze unijne. Prowadził badania w zakresie oceny alergenności produktów spożywczych, efektywności terapii w stwardnieniu rozsianym, oceny żywności pod kątem jej wykorzystania w terapii choroby Alzheimera i oceny wpływu produktów spożywczych na metabolizm człowieka. Zaangażowany jest również w badania, których przedmiotem jest ocena żywieniowa określonych grup społecznych, ocena toksyczności oraz zawartości wybranych składników w produktach spożywczych. Współtwórca programu nauczania dla kierunku dietetyka oraz autor programu przedmiotu „Nutrigenomika” dla dietetyków i technologów żywności. Jest promotorem kilkudziesięciu prac magisterskich i inżynierskich z zakresu Dietetyki oraz Technologii żywności i żywienia człowieka.
 
Jako popularyzator nauki, uczestniczy w wykładach tematycznie związanych z dietetyką i żywieniem człowieka. Pełni funkcję redaktora naczelnego czasopisma „Journal of NutriLife” (ISSN 2300-8938) oraz jest członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
 
W dietetyce dr Tomasz Czernecki, wysoko ceni praktyczny wymiar pracy z pacjentem, a także postępowanie zgodne z zasadami „Evidence Based Health Care”. Jest również współtwórcą firmy VitaGenum sp.zo.o., która powstała jako efekt zainteresowania dr. Tomasza Czerneckiego genomiką człowieka, a zwłaszcza praktycznym aspektem wykorzystania nutrigenomiki i nutrigenetyki w szeroko rozumianej profilaktyce dietetycznej.

Komentarze (0)

Brak komentarzy
powrót




copyright © 2012 Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
design by fast4net